Reisverslag SKI HOLLAND GROEP januari 2022 Berner Oberland Zwitserland

Vol verwachting en met een geldige PCR test stappen we vrijdagavond 21 januari in de bus. 850 km met een paar tussenstops richting Meiringen in Zwitserland …eindelijk! Deze 34e skisafari was eigenlijk in 2021 al gepland maar ja…. CORONA speelde ons parten.

We komen rond 8.30 uur aan in ons 4* Hotel Alpbach en kunnen gelijk genieten van een heerlijk ontbijtbuffet. Inchecken, uitpakken en richting Hasliberg om de eerste meters te skiën van deze week.

En er staan heel wat uitdagingen op ons te wachten! Het niveau van de deelnemers wordt verdeeld over de 4 skigidsen Andrea, Karin, Esther en Martin. En op maandag wordt al duidelijk dat er tussen  de snelle, supersnelle, rustige en gezellige groepen ‘gewoon’ gewisseld kan worden na overleg met de gidsen

Zondag 23 januari. Met onze eigen bus richting Grindelwald. Het is druk onderweg en bij de liften. Heel Zwitserland is onderweg naar de sneeuw met het mooie weer van vandaag. Het duurt even voordat alle groepen boven zijn maar op de Grindelwald/First proeven en ruiken we aan superpiste’s. En wat een weer jongens!! De zon schijnt uitbundig en (bijna) geen wind. KAISERWETTER !! Als we tegen 16 uur de eerste dag afsluiten met een apres-ski schnaps is iedereen de ochtendfile al vergeten en verheugen we ons op MEER.

Maandag 24 januari…skigebied Engelberg. We nemen de gondel(s) omhoog en komen uit op 3020 m  (10.000 ft) 1 van de hoogste gondels in Zwitserland. Wat een uitzicht!  Je zou bijna vergeten dat je voor het skiën komt. Op deze hoogte hebben we dan ook de nieuwste foto’s voor de web-site gemaakt ;))

Na afloop van deze fantastische zonnige dag de verjaardag van Marjan gevierd met een lokale schnaps.

Dinsdag 25 januari…Skigebied Grindelwald-Wengen. We maken een tocht. En wat voor één!

We starten in Grindelwald en skiën langs de Eiger-Nordwand met de zon mee en dat is heel bijzonder in dit gebied. Supermoderne gondels en liften laten ons genieten van een prachtig decor aan uitzicht en een Zwitsers staaltje Bahn techniek. En…..ooit op een Ski Welt-cup piste gestaan waar topsporters met 130 km vanaf razen? We did it….De Lauberhorn Abfahrt in Wengen. (inclusief de reuzesprong)

Dank aan onze gidsen die elke dag de mooiste route’s voor ons uitpluizen.

De dag eindigt in Wengen…waar we na de apres ski op een zonovergoten terras het treintje naar Lauterbrunnen nemen. William onze  buschauffeur  staat al op ons te wachten. Alweer zo’n superdag! Deze Jungfrau regio bevalt ons wel.

Woensdag 26 januari…Murren-Schilthorn. Omhoog naar de Piz-Gloria, naar het draaiende restaurant wat decor stond voor de James Bond film ‘On her majesty’s secret service’. Letterlijk ON TOP OF THE WORLD. Het weer is de hele week al goed maar dit spant de kroon. Je kunt over de hele Alpen kijken in de verte is zelfs de Mont Blanc te zien. Ook zie je de besneeuwde toppen van de Vogezen en de Feldberg in het Zwarte Woud.  Zelfs de Zwitser die we spraken bij de lunch stond versteld van dit uitzonderlijke heldere weer. Hij was al 50 keer op de Schilthorn geweest om te skiën maar had nog nooit zulk helder weer gehad.

Murren-Schilthorn  is ook een uitdagend gebied met 5 zwarte piste’s waarvan eentje van 88% ! Het lukt ons allemaal, onze gidsen zijn trots op ons ! We krijgen van Esther een schnaps op de piste om dit te vieren.

Na afloop van deze (opnieuw) prachtige dag brengt de bus ons naar Interlaken waar we een uurtje rondlopen in het centrum en ons vergapen aan de dure horloge’s waar Zwitserland bekend om staat. Daarna lekker ‘wijnen’ in de bus.

Donderdag 27 januari…Adelboden – Lenk. Wij worden goed beziggehouden! Buiten het feit dat iedereen fijn en relaxed wil skiën, proberen onze gidsen ons ook de nodige techniek bij te brengen om (nog) beter te worden. Na al een aantal daagjes op flink niveau geskied te hebben beginnen we onze benen toch wel aardig te voelen. Maar op karakter pakken we aan het einde van de dag nog even 2 zwarte afdalingen mee….

Een zware dag voor de knieën maar daarna lekker “rozig” in de bus met een lekker glaasje wijn dat iedere dag door onze Bert wordt ingeschonken. Die avond wordt bekend gemaakt waar de skisafari volgend jaar (2023) gaat plaatsvinden. Zijn jullie ook zo nieuwsgierig ?

Vrijdag 28 januari…Meiringen / Hasliberg. Onze laatste skidag! De koffers staan al gepakt en klaar voor vertrek die avond,  maar ons rest een laatste dag op de ski’s. Het heeft die nacht een paar centimeter gesneeuwd en opnieuw breekt de zon later die ochtend door. Én…. we hebben de hele week het normale programma kunnen doen. Dat is nog nooit voorgekomen ( zolang ik al mee ga ……). De reisleiding Frans en Tina en de skigidsen hebben een concept programma maar kijken iedere dag naar de weer- en sneeuwberichten en zoeken voor iedere dag het beste skigebied dat we met onze eigen bus makkelijk kunnen bereiken. Deze week was het makkelijk voor ze met 7 dagen KAISERWETTER!!!

Optimaal genieten en op de been blijven. Dat is de voorwaarde van zo’n laatste dag. Helaas is dat niet gelukt en moeten we aan het einde van de dag Marijke in het ziekenhuis ophalen met een gebroken schouder. Gelukkig mag ze met ons meereizen naar huis in de bus…Een ongeluk en een klein gelukje dicht bij elkaar.

Aan het einde van de dag nemen we met elkaar afscheid van de gidsen, genieten we van de laatste zonnestralen en een kleine schnaps. Niet meer skiënd naar beneden , het is goed zo!

We sluiten de dag af met een diner in het hotel en nadat alle koffers in de bus zijn gezet worden we uitgezwaaid door Nadine en Remo Neeser, de vriendelijke eigenaren van het hotel die ons goed verzorgd hebben.

Terug naar Nederland in 12 uurtjes…na zo’n week slaap je echt wel in de bus.

Wat een week ! Wat een geweldig programma! Wat een geweldige mensen!

Het is voor mij persoonlijk de leukste en fijnste vakantie van het jaar !!!

En volgend jaar? Dan ga ik graag weer mee…

Kijk voor het nieuwe programma op deze web-site.

Tot dan!

Irene Verweij